Rotary Club Eindhoven Kempeland
Inloggen

Bezoek Sibiu november 2010

Hieronder een kort verslag

 

Wij, Peter, Henry en ondergetekende, waren zaterdag en zondag 27 en 28 november in Sibiu. Maandagochtend keerden we naar Eersel terug. Vlucht met Carpatair van Düsseldorf via Timisoara naar Sibiu. Carpatair vliegt met Saabs en als je geluk hebt met Fokker. Sibiu ligt midden in het land, in het gebied Transsylvania. Wie een kennisvoorsprong wil hebben omtrent geschiedenis en cultuur van het land leze het boekje uit de z.g.landenreeks, “Roemenië” van Jan Willem Bos. Bij aankomst daar kun je het helemaal gelezen hebben.

We worden op de luchthaven verwelkomd door Jos Gisberts die zojuist zelf was aangekomen, Tibi, onze professor bekend van de eerste reis, die voluit Tiberiu Costachecu heet, een hem bekende verpleeghuisarts met wie hij ons wil laten kennismaken, en een jonge huisarts, Stefan. We logeren in hotel Silva, een gangbaar en keurig hotel ’s-Avonds eten we gezamenlijk, overigens zonder Stefan die moest werken, en bespreken zoals van tevoren afgesproken onze plannen en het programma van zondag. De bedoeling is dat wij zondag kennis gaan maken met de burgemeester van Saliste, de man die mee gaat werken aan het vestigen van een soort dokterspost in een van de kleine dorpjes van zijn gemeente, en natuurlijk ook met Stefan, die als huisarts die post gaat bemannen. We zullen dan ook het gebied zelf bezoeken. Maar we zullen de ochtend beginnen in een verpleegtehuis in Sibiu zelf, daar waar de vriend van Tibi directeur is. Tibi is nog altijd de bescheiden en aardige wetenschapsman, die in hoog aanzien staat en veel contacten heeft. Via hem zijn ook de burgemeester en de huisarts in beeld gekomen. Hij is vooral een zeer goede vriend van Jos. Gaandeweg het weekend valt ons op dat Tibi vergeleken bij onze vorige ontmoeting een stuk pessimistischer is geworden over de toestand van het land.
Eerst dus het bezoek aan het verpleegtehuis. Het gebouw is gerenoveerd met Europees geld maar is met al zijn trapjes en smalle gangetjes eigenlijk niet geschikt als tehuis voor ouderen. Jos levert er luiers en onderleggers; per persoon mag het tehuis per dag 2 euro aan verzorging besteden. Vervolgens rijden we 25 kilometer het land in naar Saliste. De burgemeester, de Primar, heet Teodor-Dumitru Banciu, en ontvangt ons in zijn Primarie. Er wordt een heuse rondetafelconferentie gehouden. Naast de burgemeester en wij drieën zijn aanwezig Jos, Tibi, Stefan en nog twee schepenen.
De kaart van het gebied, zo te zien met de hand vervaardigd, hangt prominent aan de muur. De gemeente Saliste omvat naast de hoofdkern nog een aantal kleinere dorpen waar tezamen een paar duizend mensen wonen.

Stefan is huisarts in Saliste zelf waar overigens nog 2 andere oudere artsen zijn.
Stefan legt uit hoe de systemen werken en waarom de andere artsen er niet toe komen de mensen in de dorpjes te helpen. Daar is veel idealisme voor nodig wat Stefan kennelijk heeft en de burgemeester wil hem daarbij helpen. Er is al een oud huis in een van de plaatsjes uitgezocht en daar wordt ook al het een en ander aan gedaan. Belangrijk is inderdaad dat zonder veel idealisme er daar niets van de grond komt. Terloops horen we bijvoorbeeld dat veel jongere hoogopgeleiden, waaronder zo’n 5000 jong afgestudeerde artsen het land verlaten hebben om elders te gaan werken. Wij denken dat Stefan veel gevoel heeft voor deze streek omdat hij er zelf vandaan kom en zijn vader er dierenarts is en dus dicht bij de mensen staat. De burgemeester polst ons om te zien wat wij voor zijn dorp kunnen betekenen. Wij van onze kant willen graag weten hoe wij concreet kunnen helpen. De conclusie van beide kanten is uiteindelijk dat alle betrokkenen hier nuttig werk kunnen doen. Wij door het verschaffen van apparatuur en andere benodigdheden om de praktijk in te richten en te kunnen uitoefenen. We spreken met Stefan af dat hij een soort verlanglijstje gaat maken zodat wij alvast aan de gang kunnen. We spreken met Jos af dat alle transport via zijn vrachtwagens kan, die voor het eerst weer in mei 2011 gaan rijden.
Terugkoppeling van de voortgang zal er altijd zijn via Jos en Tibi zodat wij weten wat er gebeurt. Na afloop van de besprekingen trekt de hele groep het gebied in om de dorpjes te bezoeken. De wegen zijn buitengewoon slecht en de huizen lijken onderkomen. We zien weinig mensen maar dat kan aan het tijdstip, zondagochtend, liggen. We lunchen met plaatselijke gerechten en gaan terug naar Sibiu; daar praten we nog even door met Jos en Tibi.
Jos vertelt ons over een project van zijn stichting voor een blindentehuis. Wij zeggen hem alvast een bedrag van 1000 Euro toe, maar wat belangrijker is: er is ook behoefte aan een vervoermiddel voor deze blinden en daar kunnen wij misschien ook aan bijdragen en in ieder geval samen met Rotary Sibiu een matching grant aanvragen. Plannen genoeg, We besluiten hoe dan ook om nog in december iets van apparatuur voor Stefan aan te kopen en daarvoor de grant van het district te benutten.

Om vijf uur staat de ontmoeting met de leden van rotary op het programma.
Van de club ontmoeten wij de voorzitter Sorin Rotariu en de oud-voorzitter, Lucia Magdoiu. De voorzitter is een rustige bescheiden man die zo in onze eigen club zou passen en Lucia is nog altijd aardig dominant maar samen geven deze Rotarians ons toch ook nu weer de indruk dat er goed met hen is samen te werken. Zij kennen natuurlijk alle betrokkenen en bieden aan een soort auditor-rol te willen spelen. Wij weten niet of dat nog wel nodig is en of de onderliggende verhoudingen daarvoor goed genoeg zijn. Zij staan er ook voor open om Jos bij hen te introduceren; misschien levert dat voor hem nog iets op. Zij kennen ook de problemen van het bejaarden-verzorgingstehuis en zijn enthousiast over eventuele hulp daaraan. Wij spreken in ieder geval af dat wij de matching-grant gaan bekijken.
Kortom: een aardig en nuttig gesprek.

Wij hebben een goed bezoek gebracht aan Sibiu. We hebben concrete plannen en afspraken kunnen maken. We kunnen aan de slag; het ziet er goed uit is onze indruk.

 

Toon Geevers
Eersel,november-december 2010.

 

Meer informatie

Bekijk meer informatie hieronder!

25-02-2011 End Polio Now

06-03-2012 Bezoek Sibiu november 2010

25-10-2017 Buurtboerderij Kerkebogten Eersel

01-01-2018 Waterproject De Kempen

06-04-2019 Orgelconcert samen met Rotaryclub Leverkusen-Oplad

24-10-2006 Mali 2006

25-01-2009 Mali 2009


« Terug naar Projecten